Το σώμα προσκόπων Πολεμίου ιδρύθηκε από μια φωτισμένη και προοδευτική προσωπικότητα, τον παπά Ευθύμιο από το Όρος Σινά της Αιγύπτου.
Τον πυρήνα της προσκοπικής ομάδας Πολεμίου αποτέλεσαν οι μαθητές του φερώνυμου Γυμνασίου. Ένα σημαντικό μέρος της νεολαίας της δεκαετίας του ΄60 αλλά και του ΄70 συμμετείχε στο προσκοπικό σώμα. Ήδη από το 1961, υπήρχε τμήμα λυκόπουλων, γεγονός που φανερώνει το ενεργό ενδιαφέρον των παιδιών κάθε ηλικίας.
Η προσκοπική ομάδα Πολεμίου ονομάστηκε ογδοηκοστό σώμα Πάφου. Αξίζει να σημειωθεί πως το ογδοηκοστό σώμα προσκόπων είναι το πρώτο προσκοπικό σώμα στην Πάφο.
Η εκπαίδευση των προσκόπων λάμβανε χώρα στην αίθουσα του κοινοτικού κτιρίου, όπου σήμερα χρησιμοποιείται για τις συνεδριάσεις των μελών του κοινοτικού συμβουλίου.
Στην εκπαίδευση των προσκόπων περιλαμβάνονταν κατασκηνώσεις στο δάσος της Ελιάς, στο τουρκικό χωριό Αργάκα και Αγία Μαρίνα. Οι πρόσκοποι σε κάθε κατασκήνωση ήταν υπεύθυνοι για την επιλογή χώρου, το στήσιμο των σκηνών, την ύψωση της σημαίας, την ετοιμασία μαγειρείου και τραπεζαρίας . Κατά τις προσκοπικές κατασκηνώσεις, όπως ομολογούν παλιοί πρόσκοποι, η εκμάθηση ιχνηλασίας αλλά και η κατασκευή γεφυριών με σχοινιά ήταν από τις πιο αγαπημένες τους ασχολίες. Επίσης, μάθαιναν σημειογραφία, ένα παιχνίδι ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω καθορισμένων κινήσεων των σημαιών.
Οι πρόσκοποι του ογδοηκοστού σώματος λάμβαναν μέρος σ’ όλες τις εκδηλώσεις -εθνικές, πολιτιστικές- τόσο του Πολεμίου όσο και άλλων περιοχών της Πάφου. Χαρακτηριστικά αναφέρει ο κος Ανδρέας Ονησιφόρου Πολεμίτης πως «το ογδοηκοστό σώμα προσκόπων το ζητούσαν σ’ όλες τις εκδηλώσεις της Πάφου». Χωρίς αμφιβολία, το ογδοηκοστό σώμα κατέστη το επίλεκτο προσκοπικό σώμα σ’ όλο το νησί. Επιπρόσθετα, συνέβαλε στη δημιουργία προσκοπικών σωμάτων ακόμα και στη Λευκωσία.
Στα γεγονότα του 1964, σαφέστερα στο βομβαρδισμό της Τυλληρίας, από τους εννιά ήρωες που θυσιάστηκαν οι επτά ήταν μέλη του ογδοηκοστού σώματος προσκόπων. Τότε, ο ιδρυτής του προσκοπικού σώματος, ο παπά Ευθύμιος, βαθιά τετριμμένος ζήτησε μετάθεση για το λεπροκομείο στη Λάρνακα.