Η άγρια τουλίπα Agenensis απαντάται σε αρκετά μεγάλους αριθμούς στο χωριό Πολέμι της Επαρχίας Πάφου. Για πολλά χρόνια, στην αρχή της Άνοιξης σχημάτιζαν ένα κόκκινο χαλί μέσα στους αμπελώνες μεταξύ Στρουμπιού και Πολεμιού. Η αυξανόμενη γεωργική χρήση της γης όμως έχει περιορίσει αρκετά το βιότοπο της..
Μέχρι πρότινος τα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούντο στην καλλιέργεια κατάστρεφαν μόνο τον υπόγειο βλαστό και οι βολβοί επιβίωναν. Η πρόσφατη χρήση ισχυρότερων συστημικών ζιζανιοκτόνων καταστρέφει ολοσχερώς όλα τα φυτά που έρχεται σ’ επαφή και ως εκ τούτου έχει καταστροφικά αποτελέσματα και για τους βολβούς.
Ο Σύνδεσμος Φίλοι της Τουλίπας Πολεμίου που ιδρύθηκε το 2002 έχει σκοπό την προστασία του σπάνιου αυτού λουλουδιού. Φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει τους γεωργούς να διατηρήσουν την Τουλίπα ως μέρος της κληρονομιάς μας και τους συμβουλεύει να ψεκάζουν τα κτήματά τους πολύ πριν εμφανιστούν οι βλαστοί της Τουλίπας.
Ο Σύνδεσμος Φίλοι της Τουλίπας ενοικιάζει και καλλιεργεί ένα τεμάχιο γης όπου υπάρχουν τουλίπες για να τις προστατεύσει στο μέλλον.
Οι βολβοί βρίσκονται σε βάθος 60 εκ. περίπου, έχουν διάμετρο 3 εκ. και περιβάλλονται με ένα ινώδη μανδύα. Στις αρχές Μαρτίου εμφανίζεται το πρώτο φύλλο πάνω στο έδαφος. Ο μονήρης βλαστός και τα φύλλα αναπτύσσονται γρήγορα και το λουλούδι εμφανίζεται 10-14 ημέρες αφότου το φυτό φτάνει το κανονικό του ύψος.
Εσωτερικά τα πέταλα είναι κόκκινα στην περιφέρειά τους με ένα μαύρο στίγμα στη βάση τους και μια κίτρινη ζώνη στο ενδιάμεσο. Γι’ αυτό το λόγο του εδόθη αρχικά το όνομα «Μάτι του ήλιου».
Τα χρώματα είναι εξίσου έντονα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του λουλουδιού.